lauantai 11. huhtikuuta 2015

Pyhä parsakaali

 
Huh miten aika kuluu täällä nopeasti! Oon välillä muistanut nappailla kännykällä kuvia, ne kertokoot olennaisimman viime viikoista!
 
Pari viikkoa sitten olimme yliopiston järjestämässä vaihto-opiskelijoiden tervetuliaistilaisuudessa yliopiston "kulttuurikeskuksessa", jossa yliopisto sijaitsi alun perin. Universidad Nacional Mayor de San Marcoshan on perustettu vuonna 1551, joten kyseessä on Amerikoiden vanhin yliopisto. Se on julkinen yliopisto, ja opiskelijoita tulee kaikenlaisista taustoista, yhteensä noin 35000, enimmäkseen kuitenkin matalammista tuloluokista. Perunsisäisissä vertailussa yliopisto on rankattu parhaiden joukkoon. Faktojen lisäksi tilaisuudessa kerrottiin juhlavasti mm. yliopiston historiasta ja saimme nauttia monipuolisesti paikallisista naposteltavista, vierailla nykytaiteen museossa ja seurata perinteisiä perulaisia tansseja.
 
 
 
Meitä oli myös kehotettu valmistelemaan jonkinlainen kotimaatamme kuvaava esitys. 90% vaihtareista on kotoisin muista latinalaisen Amerikan maista, joten tanssiesityksiä riitti. Pieni saksalaisporukka oli valmistenut ruokaa, belgialainen ja muutama ranskalainen toteuttivat myös "yleisö mukaan" -tyyppisiä tansseja. Mitä me sitten keksittiin? Meitä suomalaisiahan opiskelee täällä kolme, seinänaapurimme Mikko meidän lisäksemme. Harkittiin ensin kalevalaista runonlausuntaa, mutta lopulta päädyttiin laulamaan Ievan polkka. Kolmestaan. Kuulosti varmaan häijyltä, mutta saatiin hulluna kehuja!
 
 
 
 
 
Luennotkin ovat jo alkaneet, toiset menestyksekkäämmin kuin toiset. Tasosta on vaikea sanoa vielä mitään, mutta meininki muistuttaa välillä opiskelijoiden osalta ylä-astetta: Hyvästä vastauksesta seuraa aplodit, myöhästyneille buuataan ja proffan huomiosta kilpaillaan. Moneen kertaan ollaan kiirehditty yliopistolle vain odottaaksemme proffaa puolesta tunnista kahteen tuntiin ja välillä, kuten tänä aamuna, proffa ei vaivaudu ollenkaan saapumaan paikalle. Oli antoisaa herätä mennäkseen  yliopistolle kahdeksaksi turhaan. Onneksi asutaan lähellä. Joitain luentoja on kuitenkin pidetty, ja ollaan valikoitu kurssimme pitkälti proffien puhenopeuden ja selkeyden perusteella. Ymmärrysprosentti vaihtelee 20-90% välillä.
 
Ollaan molemmat Perun luonnonmaantiedettä käsittelevällä kurssilla, jota vetää sama herra jonka kanssa aiemmin lounastimme. Pääsiäisviikolla kävimme jo päivän ekskursiolla Chosicassa, joka on parin tunnin ajomatkan päässä Limasta sijaitseva yli 100 000 asukkaan kaupunki. Chosicassa oli viikkoa aiemmin sateista johtuen valtavia maanvyöryjä, jotka huuhtoivat mukanaan rinteillä sijainneita koteja ja ihmishenkiä. Paikallisten mukaan sama on toistunut useana vuotena, kun laaksossa sijaitseva kaupunki laajenee sitä ympäröiville rinteille, ja köyhille on riskeistä huolimatta myönnetty lupa rakentaa rinteille.
 
Kävelimme raunioissa ja kiipesimme rinnettä ylös arvioimaan tapahtumien kulkua. Oli hienoa nähdä, miten paljon auttajia oli tullut paikalle: Armeija raivasi kiviä teiltä ja ruoka-, vesi- ja vaatelahjoituksia tuotiin kauempaakin. Ihmiset kiittivät meitäkin paikalle tulemisesta ja hymyileviä naamoja oli paljon. Uskomatonta näin ulkopuolisen silmin, että kaiken menettäneenäkin ihmiset jaksavat hymyillä. Homma oli aika kaoottista, ja vaikutti ettei toimintaa ollut oikein organisoitu mitenkään. Meihin valkonaamoihin kiinnitettiin aivan poikkeuksellisen paljon huomiota, enimmäkseen positiivista, mutta rahaakin pyydettiin. Reissu oli kokonaisuudessaan avartava ja ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan, miten tällaisessa katastrofitilanteessa toimitaan. Oppaamme syyttivät syystäkin kaikesta politiikkaa, paremmalla suunnittelulla näiltäkin vältyttäisiin.    
 
 
 
 
 
 
 
Voisin kirjoittaa vähän kokemuksistamme julkisen liikenteen parissa. Erilaisia mikroiksi ja combeiksi kutsuttuja minibusseja on valtavasti, ja näillä mekin enimmäkseen liikutaan. Sisään ja ulos saa hypätä välillä vauhdista, ja busseissa on aina rahastaja, joka toimii myös eräänlaisena sisäänheittäjänä. Nämä sisäänheittäjät huutavat pysäkeille(jotka eivät välttämättä ole mitenkään määritettyjä, ihmisiä voi nousta kyytiin vaikka liikennevaloissa) saavuttaessa ”sube sube!” tai ”baja baja” hoputtaen ihmisiä agressiivisestikin sisään tai ulos. Välillä käydään pihalla taistelemassa asiakkaista ja tönimästä muiden bussien vastaavia tyyppejä. Näitä busseja on liikenteessä valtavasti ja kaahaaminen on normaalia, minkä takia ne ovatkin varsin nopea tapa liikkua, ja välillä bussit tulevat niin täyteen, että käytävällä pelkää rutistuvansa ja joku istuu melkein kuskin sylissä. Matkat Liman sisällä maksaa yleensä joitain kymmeniä senttejä. Poliisit pysäyttävät busseja ilmeisesti melko usein tarkastuksiin, sillä Justus, Mikko ja eräs kolumbialainen asuntolastamme ovat kaikki jo kerran olleet kyydissä tarkastuksen sattuessa. Justuksen ja kolumbialaisen kerralla kaikkien henkkarit syynättiin huolella, ja lopulta huomattiin, ettei kuskilla ollut edes ajokorttia, ja matka jäi siihen.
Matkalla Chosicaan melkein törmäsimme toiseen eteemme kiilanneeseen combiin, äkkijarrutuksella törmäykseltä vältyttiin, mutta ollessamme seisomapaikalla vähän lennettiin ja säikähdettiin. Kaikki bussissa olijat huusivat raivossaan toiselle bussille, kuski ja rahastaja kärkipäässä. Siitä alkoikin sitten näiden kahden bussin puoli tuntia kestänyt keskinäinen mittely, välillä kiilattiin toisen eteen, välillä käytiin kadulla huutamassa ja puimassa nyrkkiä. En tiennyt itkeäkö vai nauraa. Tappelu huipentui kun oma kuskimme hyppäsi valoissa ulos, ja löi nyrkillä ikkunasta toista kuskia turpaan. Tämä vielä kostettiin sylkemällä ikkunasta myöhemmin rahastajamme päälle.
Limassa on viikoittain vakaviakin bussionnettomuuksia, enkä meininkiä seuratessani ihmettele yhtään. Uskon silti, että bussit ovat takseja turvallisempi tapa liikkua, ja niissä on hyvä meininki! Meiltä ei yritetä ikinä rahastaa ylimääräistä ja miehet luovuttavat usein paikkansa minulle ja muille naisille, samoin kuin vanhuksille yms.. Kuski soittaa mieleistään musiikkia valitsemallaan volyymilla. Kaikkeen tottuu, nykyään liikennekaaosta ei edes huomaa ja torkutaan busseissa ihan kuin Suomessakin.


Kävin myös yliopiston omalla klinikalla verikokeissa. Anemia ja alhainen verenpaine eivät tulleet kasvissyöjälle yllätyksenä, kun koko reissun aikana oon vain voinut haaveilla monipuolisesta kasvisruuasta, mutta lääkäri myös julisti, että olen 13 kiloa alipainoinen. 167 senttisenä mun kuulemma pitäisi painaa vähintään 67 kiloa. Mikäköhän latinokurvi-painoindeksi tässäkin on taustalla? Oon ehkä laihtunut täällä pari kiloa, mutta silti ihan normaalipainossani. Lääkäri hypisteli mun ranteita ja ihmetteli kovasti miksi ihmeessä en syö lihaa. Sain virallisen määräyksen syödä joka päivä possua, naudanmaksaa, mitä vielä.. Verenpainetta mitannut hoitsu myös antoi asiantuntevat ohjeet verenpaineen nostamiseksi: Vettä ei saisi juoda aamulla, vaan on juotava maitoa ja kahvia! Sanoin etten juuri ikinä juo kumpaakaan, vaan syön aina runsaasti aamupalaa, mutta se ei kuulemma riitä. Maitoa ja kahvia. Turha siinä selittää mitään kofeiiniyliherkkyydestä tai maitotalouden ongelmista. Sain kuitenkin reseptin voimajuomaan (?)  ja rautatabuihin, jees. Lääkärin kehotuksesta ja huonosta olosta johtuen käytiin mättämässä kunnon lihapitsa illalliseksi, mutta siihen mun lihaseikkailut taitaa jäädä.

Maanantaina saimme vieraita! Tutustuttiin Chilessä pariin mahtavaan hemmoon Israelista jotka nyt Limaan päädyttyään majoittuivat meille päiväksi. Kierreltiin kaupunkia lisää ja juotiin viiniä maailmaa parantaen milloin puistossa, milloin talomme katolla.
 
 
 
Muutama päivä sitten Justuksen tuutori valtio-opin puolelta kierrätti meitä Liman Chinatownissa, josta voi ilmeisesti ostaa ihan mitä vain. Samalla reissulla löysimme kadun, jonka varrella oli useampikin kasvisravintola! Toivoa on!
 
  
Käytiin myös äänestämässä! Suomen suurlähetystö sijaitsee San Isidron bisnesalueella, joka oli kyllä oma maailmansa. Pilvenpiirtäjiä ja pukumiehiä. Kuulemma iso osa Limassa majailevista parista sadasta suomalaisesta oli käynyt äänestämässä, hyvä me!
Mitä vielä...
 
 
Miraflores
 
 Miraflores
  
Katolilaisten pääsiäisrituaalit, Pueblo Libre
 
 
Pescado a lo pobre, mun perusmättö yliopistolla
 
Pueblo Libre, lähibarrio jossa käydään useimmiten asioilla ja kaljalla
 
Barranco, turistien valtaama hipsterkaupunginosa
 
 
 
Eliittiravintolan seitsemän euron salaatti, parasta mitä olen syönyt.
 
Punta Hermosa, käytiin biitsillä muiden vaihtareiden kanssa.
Aallot oli isoja ja vesi kylmähköä!
 
Museo Larcon kukkafiilistelyt
 
Arte erótico precolombino. Tyytyväisyys loistaa kasvoilta. 
 
Kuolleiden masturbaatiojuhlat
 
 
Museo Larco
 
 
Vaatekaappimme jännä ominaisuus
 
Vanhan keskustan kirkkoja
 
Plaza San Martin
 
Kävin kampaajalla(maksoi hurjat 3€), nyt on surffitukka surffitunteja varten!
 
 
 
 
Ievan polkka on jotain koukuttavaa!
 
Pusuja kaikille kullanmuruille!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti